// > Trideset savjeta kako usreciti muza ;-) - Budi optimista pa cak i ako se nalazis usred oluje

KALENDAR

LOGO BLOGA

MOJI PRIJATELJI

MOJI LINKOVI
KLJUCEVI POBJEDE
Allahu
Zrnca mudrosti
Uzviseni Allah kaze :

BROJAČ POSJETA

Copyright © 2007


Powered by Blogger.baBudi optimista pa cak i ako se nalazis usred oluje


" A mozda vi nesto mrzite, a ono je dobro po vas, a mozda nesto volite, a ono je lose po vas. Allah zna a vi ne znate " ( El - Bekara,216)

12.09.2009.

Trideset savjeta kako usreciti muza ;-)

Na cijelom svijetu nema nijednog mjesta koje može zamijeniti srećnu kuću u pogledu ljepote i rahatluka. Gdje god da putujemo i odsjednemo nećemo naći ljepše mjesto od kuće u kojoj je razapet šator sreće. Sretna kuća je ona u kojoj nema svađe i sukoba, u kojoj se ne čuje drzak govor, niti gorko međusobno suprotstavljanje. To je kuća u kojoj svi članovi porodice nalaze rahatluk, mir i smirenost. Za stvaranje sretne kuće odgovornost pada na roditelje.

Međutim, ovim tekstom želimo da objasnimo kako žena može svojom dosjetljivošću, mudrošću i lijepim ophođenjem usrećiti muža, a to će naravno dovesti do sretne porodice.

1.Sjeti se da si ti odgovorna za sreću svoga muža i djece, te da će te zadovoljstvo tvoga muža sa tobom uvesti u Džennet.

2.Nemoj opterećivati svoga muža iznad njegovih mogućnosti. Nemoj gomilati svoje želje i nemoj ih tražiti sve odjedanput, jer ćeš opteretiti svoga muža. Mogao bi pobjeći od tebe ako budeš ustrajala u svojim mnogobrojnim zahtjevima. Možda će ih sve odbiti i na taj način potpuno i tebe odbaciti, bez žaljenja i kajanja.


3.Nemoj očekivati da tvoj muž posjeduje odjedanput sve lijepe i plemenite osobine koje želiš da se kod njega nađu, jer veoma je rijetko da se sve te osobine nađu kod jedne osobe.

4.Kada čovjek stupi u brak sa ženom, on se veže za njenu lijepu sliku koju je doživio u stvarnosti. On želi da ova slika ostane čista i neuprljana čitavog života. Zato nemoj da unakaziš ovu sliku koju ima o tebi u svojoj glavi. Čuvaj svoju ljepotu, blistavost svoga zdravlja, svježinu svojih pokreta i ljupkost svoga govora. Nemoj govoriti ružnim glasom, niti upotrebljavati niske i neprimjerene izraze. Ako izgubiš ove potrebne osobine ženstvenosti, ili zapostaviš neke od njih, tvoj ugled u očima muža će pasti. Na taj način ćeš se udaljiti od lijepe slike žene koju svaki muž želi vidjeti kod svoje žene.


5.Čuvaj svoju vjeru i drži se islamskog hidžaba. Nemoj dopustiti da iko vidi dio tvoga tijela pa makar i na trenutak, jer je tvoj muž ljubomoran na tebe i nastoji da te niko ne vidi osim kome je dozvoljeno, zato nemoj srušiti u njegovom srcu i razumu sliku koju ima o tebi. Uljepšaj se mužu prije nego stigne kući, kako bi te vidio u najljepšem svjetlu, u čistoj i dostojnoj odjeći. Koristi miris koji voli, i nosi nakit koji ti je poklonio, jer on voli da vidi trag svojih poklona. Nastoj izgledati onako kako izgledaš kada ideš u posjetu nekoj svojoj prijateljici.

6.Nemoj da te kućni poslovi odvoje od muža, te da svi kućni poslovi, čišćenje i pospremanje isplivaju kada muž dođe kući umoran, pa da te onda vidi u kuhinji, ili u radnoj odjeći. Radi kućne poslove u njegovoj odsutnosti.


7.Vodi računa da ti kuća bude najbolje pospremljena. Povremeno promijeni raspored stvari u dnevnom boravku. Svoje umjetničke stvari stavi na odabrana mjesta za levhe ili mjesta predviđena za ukrase.

8.Nemoj žaliti za velikim emocijama, ljubavnim osjećanjima i snovima na javi koje si doživjela prije braka, jer oni će se smiriti nakon braka i preokrenuti u mirne umjerene osjećaje.


9.Ako muž vodi glavnu riječ u bračnoj zajednici, onda si ti odgovorna za uspjeh, slogu i lijep suživot u braku. Bez obzira koliko napredovala u pogledu znanja i kulture, položaja i vlasti, potčini se svome mužu i pribjegni njemu. Nemoj se sukobljavati sa njim u mišljenju. Vodi računa prilikom razgovora da sa njim razmijeniš konkretna mišljenja, jer razmjena korisnih mišljenja bolja je od razarajućeg odbacivanja.

10.Neprestano stavljaj do znanja mužu da proživljavaš sa njim njegove emocije, sreću i tugu. Pokaži mu da živi u mirnom džennetu, kako bi se mogao rasteretiti i osloboditi za rad, doprinos i proizvodnju, što će učiniti njegov život plodonosnim.


11.Upućuj mu slatke i korisne riječi, razdragan i veseo osmijeh, ozareno i svijetlo lice. Kloni se tuge, zabrinutosti, igrarije, namrštenosti i nadmenosti.

12.Pokaži mužu svoje sposobnosti, vještinu i superiornost nad drugim ženama, pa će se tvoj muž više vezati za tebe, ponoseći se sa tvojim ličnim osobinama, kada budeš usavršila svaki posao koji radiš.


13.Nemoj gubiti vrijeme u beskorisnim telefonskim razgovorima sa svojim prijateljicama, ili u čitanju bezvrijednih časopisa koji prenose vijesti o glumcima i glumicama, pjevačima i pjevačicama, u čitanju ljubavnih novela, maštovitih priča. Koliko li je samo danas takvih časopisa! Koliko li žena većinu svoga vremena provede čitajući ove mizerne i bezvrijedne časopise!

14.Izaberi korisne časopise kojima ćeš se umno, mentalno i duševno okoristiti, koji će ti povećati naobrazbu, te pomoći u rješavanju problema u kući i sa djecom.


15.Odaberi neke televizijske programe, koji će ti koristiti i povećati opću kulturu i iskustvo. Nemoj gubiti vrijeme gledajući filmove i serije.

16.Ohrabri svoga muža da izvan kuće ima neku fizičku aktivnost. Šetaj sa njim i zajedno udahnite svjež zrak tokom vikenda i kada god se ukaže prilika za to.


17.Biraj pogodne trenutke za izlaganje porodičnih problema i razgovor za rješavanje istih, jer teško je riješiti probleme kada tvoj muž želi ići ujutro na posao, zbog toga što ima malo vremena. Također, nemoj iznositi problem odmah nakon povratka muža sa posla, jer je umoran. Možda je najbolje rješavati probleme uveče. O problemima djece nemoj raspravljati pred djecom u njihovom prisustvu, da ne bi pomislili da predstavljaju tegobu tebi i tvome mužu, te da su oni uzrok razdora među roditeljima.

18.Nemoj upućivati žalbu mužu čim uđe u kuću, ako se radi o prostim problemima kao npr. vrištanje djece. Nemoj tražiti od svoga muža da bude policajac djeci, koji će optuženoga hvatati, zatim mu suditi i kazniti.


19.Nemoj neku negativnu osobinu kod svoga muža ispravljati pred djecom, i ne upotrebljavaj nedolične i neprimjerene izraze za muža koje će djeca kasnije ponavljati. Zato nemoj reći za muža: ''Došla je babaroga'' ili ''Došla je tuga''. Neke žene, ako im dijete iz lijenosti ne urade zadaću, kažu: ''Nikada u životu nećeš uspjeti, jer si propalica kao i tvoj otac''. Kada se muž razboli, ona umanjuje na značaju njegove bolesti. Kada joj muž ispriča nešto, ona kaže: ''Već sam to čula'', i druge stvari koje izgledaju nebitne, ali nanose mnogo bola mužu.

20.Pazi se prekomjerene ljubomore i ukoravanja, i kloni se postupaka koji mogu proizvesti muževu ljubomoru i raspršiti mu misli.

21.Nipošto nemoj biti ljubomorna na muževu ljubav koju iskazuje prema svojoj majci i ocu. Kako se može prihvatiti od žene muslimanke da započne svoj život sa ljubomorom prema muževoj ljubavi koju osjeća prema svojoj porodici? To je prirodna ljubav, koja je obavezna svakome muslimanu, koja se ne može nikako spojiti i usporediti sa ljubavlju prema supruzi. Kako se može prihvatiti od žene muslimanke da usmjeri muža da započne život sa njom na temelju griješenja prema svojoj porodici, neposlušnošću prema roditeljima, prekidajući rodbinske veze iz zadovoljstva prema supruzi?

22.Svoje probleme sa mužem nemoj prenositi svojoj porodici, jer ćeš svojoj porodici ispuniti prsa neprijateljstvom prema mužu. Sve te probleme riješi uz dogovor sa mužem.

23.Nemoj se uzdizati iznad muža, ako si iznad njega u pogledu porijekla, ugleda i znanja, jer nije dozvoljeno umanjivanje vrijednosti muža i uzdizanje iznad njega.

24.Nemoj odbijati njegov poziv u postelju, i sjeti se da je prvo pravo muža nad ženom da mu bude pokorna. Nemoj postiti dobrovoljni post bez njegovog dopuštenja.

25.Ne zaboravi dobrotu svoga muža prema tebi, jer negiranje muževe dobrote može biti uzrok ulaska žene u Vatru. Ovo je nazvano nevjerstvom (kufr).

26.Čuvaj imetak svoga muža. Nemoj udjeljivati ništa od njegovog imetka bez njegove dozvole i nakon što si sigurna da je on time zadovoljan. Ako muž bude u teškoj materijalnoj situaciji, udijeli mu nešto od svoga imetka. Ako nemaš imetka, onda se strpi sa njim na tome.

27.Ako si zaposlena majka, onda nemoj misliti da je mužu i djeci potreban samo imetak, pa da im majka dadne imetak kao zamjenu i nadopunu za svoje neispunjavanje ljudskih obaveza.

28.Nemoj se srditi zbog muževog posla, jer veoma je ružno što neke žene čine obznanjujući svoje nezadovoljstvo prema muževom poslu.

29.Sjeti se da je muž navikao da vidi svoju majku kako prva ustaje iz sna, a zatim budi sve članove porodice u kući, priprema im doručak i pomaže maloj djeci prilikom oblačenja odjeće. On neće biti zadovoljan sa ženom koja spava do podne.

30.Znaj da je kuća ispunjena ljubavlju, mirom, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem, sa hranom načinjenom od kore hljeba i vodom, bolja od kuće koja je puna mesa i najljepše hrane, ali koja je ispunjena svađom i prepirkom.